lunes, 12 de noviembre de 2012

Receta Japonesa


          Me encanta la cocina Japonesa, acabo de hacer un curso con unas amigas y lo pasamos genial!Estaría todo el día comiendo Sushi, no me cansa nada!! Esta receta me la dio mi amiga Laurie, ella vivió muchos años en Japón y allí es un plato muy común, es un plato exquisito y todavía no entiendo como no es un plato más popular en los restaurantes Japoneses de España, para que lo entendáis es como una especie de fondue de caldo  súper rico y le pones verduras, carne, queso. Además, es un planazo para los niños porque es muy divertido cocinarte lo que te apetezca!!. Os animo a que lo hagáis en casa, o que invitéis a amigos, quedaréis fenomenal!!!!!!!!!

Shabu-Shabu



  • 2 cups (1 pint) cold water
  • 3 ounces (85 grams) dried 'kombu' seaweed
  • 8 ounces (225 grams) sirloin beef, sliced thinly
  • 4 ounces (115 grams) shiitake mushrooms
  • 4 ounces (115 grams) enoki mushrooms, stalks removed
  • 4 ounces (115 grams) tofu, cut into chunks
  • 1 bunch watercress, trimmed
  • (you can use what ever other vegetables you like, I add carrot, shallots or onion and cabbage too)
  • Cooked sticky white rice

Put the water in a pan and add the dried seaweedSimmer over a medium heat for about 10 minutes. Pull out the kombu when the water starts to boil. To enhance the flavour you can add some dried bonito flakes 5 minutes before taking the kombu out. It is important not to let the water and kombu boil. Strainthe broth, discarding the kombu and bonito flakes.

Place the beef between 2 sheets of cling film and bash with the back of a knife until it is very thin. Slice the beef into thin strips and place on a serving plate.
Bring the broth to the boil. Add the shiitake mushrooms, followed by the enoki mushrooms, then the tofu and finally the watercress. Serve this pan of boiling broth at the table immediately and get your guests to cook their beef by dipping it in the broth with chopsticks.
Give each guest a bowl of rice and a bowl for their broth, and a small dish of the ponzu dipping sauce. 



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